Tijdens mijn bezoek aan Groningen vielen twee thema’s op: Groningse Vergankelijkheid & Groningse Vooruitstrevendheid. https://www.youtube.com/shorts/y54zZBil0N4
Groningse vergankelijkheid
In het Groninger museum wordt de vergankelijkheid direct zichtbaar op een foto van een Ballerina die kwetsbaar en toch krachtig naakt poseert. De foto maakt onderdeel uit van een ‘ode expositie’ aan de in Groningen overleden fotograaf Erwin Olaf (september 2023).
Één ruimte verder is er een ronde kamer met in elke ronding een nis waar een zilveren vaas in staat. Deze vaas deed me sterk denken aan een urn, maar de ironie blijkt, dat het een kleine replica is van een 1,80 meter grote vaas gemaakt door de kunstenaar Jaime Hayon. Deze vaas werd door een onoplettende bezoeker per ongeluk omgestoten in 2015. Gelukkig was de bezoeker goed verzekerd en maakte de kunstenaar een nieuwe variant. Eenmaal buiten trof ik een herdenkingsplek aan voor journalist Navalny die in maart overleed. De internationale en huidige politieke spanning – dat afgelopen jaar kenmerkt – kwam direct weer binnen.
Groningse vooruitstrevendheid
Groningen kent verschillende vooruitstrevende gebouwen. Niet te missen het Groninger Museum, hét voorbeeld van een postmodernisme bouwstijl en een kleurrijk aanzicht voor de stad, maar wat mij het meest verraste was Forum Groningen. Dit ‘driehoekige’ gebouw is een verzamelplek voor een VV-kantoor, bioscoop met 5 filmzalen, bar, kinderhoek en dakterras. Aanrader om te bezoeken.
In het rijtje van vooruitstrevendheid mag een muurschildering van de eerste vrouwelijke arts Aletta Jacobs niet missen. De muur staat in de buurt van Rijksuniversiteit Groningen, opgericht in 1600 en daarmee de één na oudste universiteit van Nederland, dat zich in een prachtig renaissance gebouw bevindt (!) en 180 nationale studenten samenbrengt. Dit internationale karakter is ook terug te zien in de straten van Groningen. Le Souk wat vertaalt markt betekent, siert met zijn Arabische vormgeving en producten het centrum van de stad. Mijn weekend sloot ik af bij Pacha Mama. Een restaurant dat zich kenmerkt door een Nikkei-keuken. Een Nikkei-keuken is een fusion van Japan, Peru en Brazilië en een echte highlight om te bezoeken!