Creativiteit kan je leren. In creativiteit zit sterkte, (veer)kracht en troost.
Het fascineert mij om te zien hoe o.a. de culturele sector in een stroomversnelling zit. Trouw schreef: *’Quarantaine maakt de noodzaak van kunst weer voelbaar’. – Met het weekend om de hoek is wat ’toegankelijke woonkamer-ontspanning’ voor mij meer dan welkom. Met deze gedachte ga ik dit weekend in Crea-taine, want creativiteit gaat in deze tijd wel door.

Voordat ik mijn tools ga delen nog een kleine anekdote.
Als ‘jong zoekende’ net van de middelbare school maakte ik kennis met een paar technieken. Ik leerde deze technieken op verschillende hogescholen. Het heeft mij toen geholpen om onder woorden te brengen wat ik niet kon. Ik had geen idee. Het heeft mij onbewust altijd verder gebracht. Deze ervaring wil ik graag met wie dan ook delen. Creativiteit zit in het alledaags.
Zet verwachtingen opzij en ontdek de stille kracht van creëren.

Schrijven
Om meteen met deur in huis te vallen: ‘Schrijven’. Jij kan het, ik kan het. Het is geen hogere wiskunde. Neem de kans om zonder druk en verwachtingen onder woorden te brengen wat je ‘nu meemaakt’. Wat ik een leuke oefening vind is om te schrijven alsof het een kleine tijdcapsule is voor jezelf/anderen in de toekomst. Na deze onrustig periode kan je later je tekst(en) terug lezen. Mijn eigen ervaring is dat je er na een paar dagen, weken of maanden er totaal anders naar kijkt. Vaak moet ik er erg om (mijzelf) lachen, want drama mag.

Lezen
Een simpele manier om je creativiteit te stimuleren is door te lezen. In tegenstelling tot Netflix of nieuwsberichten, geeft het lezen van wat langere teksten ( > 2 minuten) wel de ruimte om dingen over te laten aan de verbeelding. In principe maakt het niet uit wat je leest. Het kan ook ontspannend en afleidend werken.

Tekenen & schilderen
Deze technieken behoren zeker tot één van mijn favorieten. Bij tekenen en schilderen kan het wat lastiger zijn om ‘iets uit het niets te creëren’.
Goed nieuws, dat hoeft niet. Niemand creëert uit het niets.
Het kan wel zijn dat een schildermeester/schrijver/muzikant van nature al ‘inspiratie’ omzet naar een concreet resultaat en het lijkt het alsof hij of zij uit het niets creëert. Spoiler alert: ‘Ook zij begonnen bij 0 en haalden inspiratie uit de omgeving, personen of zelfs tijd waarin zij leefden.

Oefeningen om los te komen

Één lijn
Een oefening om te los te komen is bijvoorbeeld om iemand – mag ook een foto – zijn in één lijn na te tekenen binnen 2 minuten.
Je potlood/stift mag niet los komen van het papier. Accepteer het resultaat. Probeer het te laten zoals het is. Vaak zit schoonheid juist in die lijnen die niet helemaal gelukt zijn.

Blind tekenen
Dit is mijn favoriet. Je doet ongeveer dezelfde oefening als bij ‘Één lijn’ tekenen. Het enige verschil is dat je niet mag kijken op het papier. Vertrouw me. Je komt in de richting van Picasso waardige resultaten.

Woorden omzetten
Als je al aan het schrijven bent geslagen probeer bepaalden woorden of een gevoel vast te leggen in een schilderij of tekening. Je kan het heel letterlijk doen of juist abstract. Een combinatie kan ook. Experimenteer wat. Leg het na verloop van tijd even weg en kijk er later nog eens na. Kan zomaar dat je jezelf enorm verrast.

Het alledaagse
In het begin zei ik dat creativiteit in het alledaagse zit. Nu de agenda waarschijnlijk wat leeg is kan je ook creatief zijn tijdens het koken. Meezingen met muziek. Voor de muzikale onder ons: zelf muziek maken. Oh en dansen. Kan ook gewoon in je woonkamer. Tot slot mocht je hoofd overlopen, wandelen helpt ook. Echt waar. Dat gaat trouwens ook door.

Voor nu
‘Zorg goed voor jezelf, elkaar’ & laat me weten
wat jij in Creataine hebt gemaakt.

Vind ik leuk,

Cineaumon

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *